Tradice, ekologie a otevřenost

Celé česko čte dětem

19.12.2009 15:08

P rojektu Celé Česko čte dětem ® byla udělena záštita Ministerstva kultury České republiky, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Dětského fondu OSN UNICEF a osobní záštita pana Václava Havla.

Milí přátelé,
dovolte nám, abychom Vám krátce představili celostátní projekt Celé Česko čte dětem.
                            
Celému projektu - kampani vévodí heslo: Čtěme dětem 20 minut denně. Každý den!“

Projekt vznikl proto, abychom si všichni uvědomili, že pravidelné předčítaní má pro emocionální vývoj dítěte a formování jeho návyku číst si v dospělosti obrovský význam. Pravidelné hlasité předčítání učí dítě jazyku a myšlení, rozvíjí jeho paměť a obrazotvornost, obohacuje ho o vědomosti a vzorce morálního chování, posiluje jeho sebevědomí.
Právě proto je společné čtení vítanou formou moudrého kontaktu s dítětem a vynikající výchovnou metodou.

Ovšem nejde jen o čtení. Jde o mnohem více. O emoce. O společné sdílení času. O pohlazení. O pocit dítěte, že rodič právě teď patří jen jemu a že je důležité a milované.
Právě kniha může být tím pojítkem, díky kterému se táta a dítě nebo máma a dítě vydají společně do světů, kde nic není nemožné.


Celé Česko čte dětem oslovuje rodiče, učitele a jiné dospělé z nejbližšího okolí dítěte.

Do kampaně Celé Česko čte dětem se aktivně zapojila již celá řada známých osobností: Václav Havel,  Michal Horáček, Zdeněk Svěrák,  Jan Hřebejk, Barbora Špotáková, Petr Nárožný, Michal Viewegh, Ondřej Vetchý, Ivana Chýlková, Martin Dejdar,  Jaroslav Dušek, Richard Krajčo, Arnošt Goldflam, Kateřina Neumannová, Libuše Šafránková, Dominik Hašek, Viktor Preiss a na tři desítky dalších.

Vzhledem k tomu, že škola má po rodině na dítě největší vliv, si dovolujeme oslovit právě vás. Chcete-li se do kampaně Celé Česko čte dětem zapojit, srdečně vás zveme na naše webové stránky na www.celeceskoctedetem.cz.

Celé Česko čte dětem vydalo před dvěma měsíci unikátní umělecký kalendář Celé Česko čte dětem 2010, jehož cílem je dostat krásnou myšlenku čtení dětem do co největšího počtu škol, školek a domácností. Kalendář, jehož součástí je i literární text, si můžete prohlédnout na našich webových stránkách.

Těšíme se na spolupráci.

Za Celé Česko čte dětem

Mgr. Eva Katrušáková                          Grażyna Mrózková
ředitelka                                              koordinátorka kulturních projektů

Celé Česko čte dětem o. p. s.

Sídlo firmy: Janáčkova 10/1426, 702 00  Ostrava - Moravská Ostrava

Doručovacíadresa: Mánesova 27, 737 01 Český Těšín

 

www.celeceskoctedetem.cz

e-mail: info@ctemedetem.cz

GSM: +420 774 782 191

 

 


Česká televize je od ledna 2009 mediálním partnerem projektu Celé Česko čte dětem.

 

 

Pokud by měl někdo o kalendář zájem, můžeme ho hromadně objednat. Prohlížela jsem si ho a líbil se mi, určitě by se líbil i dětem.
               Zdraví
                             Denisa Dušíková

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.